29. 3. 2024 (15:00) | ČFL - 20. kolo: Sokol Hostouň vs. Povltavská FA (Hostouň)

Dorost - hodnocení sezóny 2015/2016

Lukáš Horníček, vedoucí družstva Dorostu, zhodnotil uplynulou sezónu. 

Sezóna 2015/16 – dorost „A“

 

Po roce od (znovu) založení dorostu v Hostouni se nám na prahu sezóny 2015/16 naskytla možnost přihlásit mužstvo dorostu do krajské soutěže - 1. A třídy. Soutěž pro naše mladé a nezkušené mužstvo sice ve všech ohledech obtížná, ale odpovídající ambicím klubu, jakým Sokol Hostouň je.

 

Na úvod soutěže nás čekal soupeř z kategorie těžších – SK Roztoky. I když jsme vstupovali do utkání z pozice outsidera, nakonec se nám tým, s dlouholetou tradicí v 1. A třídě, povedlo zaskočit a připsali jsme si v premiérovém utkání v soutěži první tři body. V dalších dvou kolech sice byli soupeři (TJ Roztoky, Pšovka Mělník) nad naše možnosti, ale v dalších zápasech jsme si opět dokázali, že v soutěži nejsme do počtu. Nejprve si naše mužstvo přivezlo bod za remízu se Zvoleněvsí. A o týden později proti Dolanům „urvalo“ dokonce body tři. Bohužel se nakonec ono vítězství ukázalo jako draze vykoupené a zásadně ovlivnilo naše podzimní účinkování v soutěži. Ze zápasu postupně odstoupilo, hlavně díky zákeřné hře soupeře, ze zdravotních důvodů 6 hráčů. V následujících utkáních se tým pral s úzkým kádrem a důsledkem byla série čtyř utkání bez bodu se skóre 3:28. Hrozivou sérii, alespoň částečně, napravila dohrávka se Švermovem. V utkání jsme sice převážně tahali za kratší konec, ale díky bojovnosti nakonec „zacinkal bodík“ za remízu 1:1. V závěrečných třech utkání už jsme sice žádné body do tabulky nepřidali, ale za zmínku alespoň stojí statečný výkon proti lídrovi soutěže z Odolene Vody. Lídr soutěže, který za podzim neztratil ani bod a s četnou pravidelností naděloval „bůry“ (ale i „desítky“), se na vítězství hodně natrápil a vítězství stvrdil až v samém závěru utkání.

 

Na začátku jarní části sezóny nás čekal dvojboj s týmy z obcí se stejným názvem - Roztoky. Zatímco středočeský SK jsme dokázali obrat o body za remízu 2:2, tak s křivoklátským TJ jsme na domácím hřišti smolně podlehli o jednu branku. V třetím jarním utkání byl opět nad naše možnosti třetí tým tabulky – Pšovka Mělník. V zápase jsme sice dlouho drželi naději na body, ale v závěru utkání pohřbily naše naděje čtyři branky v rychlém sledu po našich fatálních chybách. Po dvou porážkách následovaly tři remízové zápasy. Zatímco bod s SK Kročehlavy by se dal považovat za plusový, tak v zápasech se Zvoleněvsí a Dolany za ztrátu. V následujících utkáních, stejně jako na podzim, nás zasáhla nelichotivá série proher. Nad naše síly byly týmy Lužce, Švermova, Velvar a Slovanu Kladno. Na další body jsme si tak museli počkat až do 24. kola, kdy jsme si připsali proti Kralupům nejvyšší výhru v sezóně – 7:2. V závěru soutěže jsme nejprve podlehli v improvizované sestavě již slavícímu mistrovy z Odolene Vody a po tragické druhé půli i Nelahozevsi. 

 

 

Již během podzimu se tabulka rozdělila na dvě virtuální skupiny s rozdílnou výkonnostní složkou týmů. V první skupině (1. až 8. místo) hrálo prim mužstva z Odolene Vody a zaslouženě vyhrálo celou soutěž. V druhé skupině (9. až 14. místo) se po bok Hostouně zařadily týmy PTZ Nelahozeves, Slavoj Zvoleněves, FK Kralup a TJ Dolany. Do sezóny jsme sice vstupovali s  nejmladším a nejméně zkušeným mužstvem, …ale i přesto naše mužstvo dokázalo nejednou potrápit soupeře z horní části tabulky. Na druhou stranu se ukázalo, že nám často dělala problém hra týmů ze spodku tabulky, kdy tvorba hry přecházela na naše bedra a my se lehce přizpůsobili pasivní hře soupeře. Což mělo za důsledek zisk pouhých 9 bodů (z celkových 24) s týmy se stejnou a nižší herní kvalitou. Obzvláště ztráty bodů v Kralupech a Dolanech byly zcela zbytečné. Suma sumárum - dvanácté místo se jeví jako zcela zasloužené a my můžeme slavit po prvním roce v 1. A třídě (alespoň) záchranu.

 

Závěrem bych chtěl poděkovat všem hráčům dorostu. I když v sezóně bylo více těch horších zápasů, ve kterých jste museli zkousnout dominanci a převahu zkušenějších soupeřů, tak jste se sezónou poprali statečně. A doufám, že zkušenosti nabyté v právě skončené sezóně plně zúročíte v sezónách dalších, …ať už v dorostu Hostouně a nebo v dalším fotbalovém životě.

Fan Shop Sokol Hostouň